VULL VOTAR.cat

Catalans que viuen a l'estranger que VOLEN VOTAR

Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior

El 3 de juny Govern de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior.Aquest registre, de caràcter voluntari, té com a finalitat principal que tots els catalans que residim a l'estranger que ho desitgem també puguem participar en les consultes que la Generalitat de Catalunya organitzi.

Malgrat que el Govern de la Generalitat ja ha aclarit que el Registre és un instrument que va més enllà del 9N, a ningú no se li escapa la importància d'aquesta data, i a tothom ens queda clar que és un bon instrument per assegurar la màxima participació en la consulta.
Som més de 227.000 catalans que residim a l'estranger, i per tant la nostra participació pot arribar a ser clau!
Potser et preguntes:
 Qui s'hi pot inscriure?
El registre s'adreça als ciutadans que tenen condició "política" de català segons que disposa l'Estatut, sigui major o menor d'edat. Aquesta condició la tenen els ciutadans amb nacionalitat espanyola que resideixen fora de l'Estat, que estan donats d'alta als registres dels serveis consulars espanyols i que tenen el seu últim empadronament en alguna població de Catalunya.
 
 Com puc sol·licitar la inscripció al registre?
Sol·licitar la inscripció és fàcil i ràpid! Al web de la Generalitat s'explica el procediment que cal seguir: s'ha d'omplir un formulari, imprimir-lo i enviar-lo per correu ordinari conjuntament amb una fotocòpia del DNI o passaport i una fotocòpia d'un document que acrediti la condició de català resident a l'exterior.
Aconseguir la documentació pot semblar complicat però en realitat no ho és pas.
A continuació us expliquem d'una manera senzilla els passos que heu de seguir segons quina sigui la vostra situació:

CAS 1 - Resideixo a l'estranger, estic inscrit al cens consular i vaig votar a les eleccions europees o en anteriors ocasions

 1. Per acreditar que ets un català resident a l'estranger has d'aconseguir una fotocòpia d'un d'aquests 3 documents:
  1. - el Certificat d'inscripció al Padró d'Espanyols Residents a l'Exterior (PERE),
  2. - el Certificat d'inscripció al Cens d'Electors Residents Absents (CERA)
  3. - o la targeta censal de les darreres eleccions convocades.
 2. Si vas votar a les eleccions europees, pot ser que conservis encara la targeta censal o la còpia del CERA que et va enviar la Delegació Provincial.
  Si vas anar a votar a l'ambaixada o al consolat, la còpia del CERA se la van quedar en dipositar el vot però en pots demanar una fotocòpia o la pots sol·licitar via fax a la Delegació Provincial (incloent-hi una fotocòpia del DNI o passaport). En una setmana hauries de tenir resposta.
 3. Un cop ja tinguis la documentació, fes una fotocòpia del DNI o passaport.
 4. Omple i envia on-line el formulari que trobaràs al web de la Generalitat.
 5. La Generalitat t'enviarà immediatament l'enllaç del PDF del formulari a l'adreça de correu electrònic que hagis indicat. Imprimeix-lo i signa'l.
 6. Envia per correu postal el formulari imprès, la fotocòpia de la documentació i del DNI o passaport al Registre de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.
 7. Fet! Fet! La Generalitat t'informarà quan rebi el teu correu postal i iniciarà la tramitació de la teva sol·licitud d'inscripció.

CAS 2 -Resideixo a l'estranger, estic inscrit al cens consular, però mai no he votat des que visc fora

 1. En aquest cas, com que mai no has sol·licitat a la Delegació Provincial recuperar el teu dret a vot, per acreditar que ets un català resident a l'estranger has de sol·licitar via fax (incloent-hi una fotocòpia del DNI o passaport) el Certificat d'Inscripció al Padró d'Espanyols Residents a l'Exterior (PERE) a la Delegació Provincial corresponent. En una setmana hauries de tenir resposta.
 2. Un cop ja tinguis la documentació, fes una fotocòpia del DNI o passaport.
 3. Omple i envia on-line el formulari que trobaràs a la web de la Generalitat.
 4. La Generalitat t'enviarà immediatament l'enllaç del PDF del formulari a l'adreça de correu electrònic que hagis indicat. Imprimeix-lo i signa'l.
 5. Envia per correu postal el formulari imprès, la fotocòpia del PERE i del DNI o passaport al Registre de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.
 6. Fet! La Generalitat t'informarà quan rebi el teu correu postal i iniciarà la tramitació de la teva sol·licitud d'inscripció.

CAS 3 - Resideixo a l'estranger temporalment i estic inscrit al cens consular com a resident Transeünt

 1. Com que la teva residència a l'estranger és temporal, el teu padró a Catalunya segueix vigent.
 2. Si pots desplaçar-te a Catalunya no tindràs cap problema per a poder votar a la localitat on estiguis empadronat.
 3. Molt probablement els catalans empadronats a Catalunya, que el dia de la votació no pugueu ser-hi presencialment, podreu votar a distància. La Generalitat ha de confirmar i concretar aquesta opció.
 4. També pots sol·licitar formar part del Registre de Catalans a l'Exterior. Però no t'ho aconsellem pas perquè primer hauries de demanar el certificat de resident "no permanent" a l'ambaixada o seu consular, la qual cosa et feria perdre temps trascendental i, a més a més, perdries les dues modalitats de vot explicades anteriorment (punt 2 i 3).

CAS 4 - Visc a l'estranger però mai no he anat a l'ambaixada o al consolat a registrar-me com a "resident a l'estranger"

 1. El teu cas és el més simple: el teu padró a Catalunya segueix vigent, tinguis o no un contracte de treball, estiguis empadronat o no al teu país d'acollida.
 2. Si pots desplaçar-te a Catalunya no tindràs cap problema per a poder votar a la localitat on estiguis empadronat.
 3. Molt probablement els catalans empadronats a Catalunya, que el dia de la votació no pugueu ser-hi presencialment, podreu votar a distància. La Generalitat ha de confirmar i concretar aquesta opció.
 4. També pots sol·licitar formar part del Registre de Catalans a l'Exterior. Però no t'ho aconsellem pas perquè primer hauries de registrar-te com a resident a l'exterior a l'ambaixada o seu consular, i el temps necessari per a que aquest registre sigui efectiu pot ser cosa de mesos...
 5. Si a pesar del nostre consell, prefereixes aquesta via, un cop estiguis registrat al cens consular, si miraculosament encara ets a temps pel 9 de novembre, has de seguir els passos del CAS 2.
 Cal registrar-se a l'ambaixada espanyola, doncs? Sí o no?
Bé això depèn de tú.
La gent que vulgui votar a Catalunya EN CAP CAS s'ha d'inscriure al Registre Exterior.
Si et dónes d'alta als serveis consulars, NO podràs votar a Catalunya.

Depenent de si estàs o no registrat a l'ambaixada tens aquests dos casos:
Catalans JA inscrits als serveis consulars espanyols: només podran votar si estan inscrits al Registre de catalans a l'exterior Catalans no donats d'alta als serveis consulars espanyols: poden votar a Catalunya el 9N segur. Una possibilitat molt factible és que a més puguin fer-ho des de l'estranger però hauran d'esperar instruccions.


Tens cap pregunta?
Si tens cap pregunta o no ho veus clar, el més lògic és que els la facis arribar a la Generalitat, així segur que tens una resposta acurada.
Pots posar-te en contacte amb ells a través d'aquest formulari, o al seu telèfon de consulta: 34 902400012 (cost segons operador)
Si després vols compartir-la amb nosaltres perquè apareguin en aquesta columna, fes-nos un mail amb el resultat a [email protected]otar.cat

Aquest web NO és oficial.
La informació està contrastada amb fonts fiables i està feta en col·laboració amb molta gent i amb suport i vistiplau de la FIEC i altres.
L'objectiu és facilitar els tràmits a qualsevol que es vulgui registrar, però EN CAP CAS es fa responsable ni dels links, ni de la informació que se'n pugui derivar, ni molt menys es fa càrrec de cap possible inconvenient causat. Per ampliar la informació i accedir al tràmit de preinscripció aneu a: afersexteriors.gencat.cat

Agraïments: Guillem Cardona (Budapest) / ANC / FIEC / Daniel Laspra (CatalunyaDiuProu) / Sergi Marzabal (DF,México) CATALANSALMON.com
Si ja ho tens clar, NO HI DONIS MÉS VOLTES; fes clic per anar al formulari de la Generalitat

formulari

Si encara tens preguntes, a continuació pots trobar-hi algunes respostes en detall

PREGUNTES I RESPOSTES

PER A QUÈ serveix?
1 Per a facilitar l'exercici dels seus drets als catalans a l'exterior.
2 Per a elaborar un perfil col·lectiu dels catalans residents a l'exterior que permeti conèixer les seves demandes i necessitats.
A QUI S'APLICA?
S'aplicarà als ciutadans espanyols residents a l'estranger que han tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu i també als seus descendents que mantinguin aquesta ciutadania, si així ho sol·liciten.
Condicions de la inscripció
És voluntària i es fa a instància de la persona interessada.
Un cop feta la inscripció, la Generalitat resoldrà cada sol·licitud a favor o en contra.
Tots els catalans residents a l'exterior tindran els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició sobre les seves dades incloses al registre.
El 9N serè fora de Catalunya per feina. Podrè votar per correu o similar?
La voluntat de la Generalitat és oferir algun tipus de solució als catalans temporalment a l'estranger. Encara no és pot confirmar al 100%, però la idea és que tinguis algun tipus de solució.
Si estic registrat a l'ambaixada, podré agafar un avió i anar a votar a Catalunya?
La gent que vulgui votar a Catalunya EN CAP CAS s'ha d'inscriure al Registre Exterior. Si et dónes d'alta als serveis consulars NO podràs votar a Catalunya.
Si NO em vull registrar a l'ambaixada, hauré d'anar a votar a Catalunya presencialment?
No necesàriament. Una possibilitat molt factible és que es pugui fer-ho des de l'estranger però haurem d'esperar instruccions.
Els catalans residents a d'altres comunitats de l'estat espanyol ens podem inscriure ?
L'estadística del Padrón Continuo que elabora l'INE (Instituto Nacional de Estadística) espanyol recull que, a 1er de gener de 2014, 408.194 persones nascudes a Catalunya resideixen en d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol. Malauradament no s'ha sabut trobar cap solució segura i legalment no discutible per a garantir una inscripció d'aquestes persones, també molts d'ells catalans de l'exterior, i malauradament no poden inscriure's en aquest Registre.
MÉS PREGUNTES?
  
VULLVOTAR:CAT no pertany al govern català ni a cap partit polític. 
Aquesta és una iniciativa de CATALANSALMON.com - Web derivat de NOPUCVOTAR
Aquest web NO és oficial.
VULLVOTAR NO és cap web de la Generalitat ni de cap partit.
La informació està contrastada amb fonts fiables i està feta en col·laboració amb molta gent de diferents col·lectius.
L'objectiu és facilitar els tràmits a qualsevol que es vulgui registrar, però EN CAP CAS es fa responsable ni dels links, ni de la informació que se'n pugui derivar, ni molt menys es fa càrrec de cap possible inconvenient causat.
VULLVOTAR forma part del projecte CATALANSALMON.com. Els fitxers de CATALANSALMON estan registrats a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades sota la responsabilitat de Sergi Jordi Marzabal Estevez. D'acord amb la llei orgànica 15/1999, 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals seran recollides, incorporades i tractades als fitxers de CATALANSALMON. Podreu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant escrit a: CATALANSALMON, c/Valencia 629, 2n 2a. 08026 Barcelona, o bé adreçant un mail a [email protected]
Tota la informació sobre el VOT ELECTRÒNIC, aqui: www.VOTELECTRONIC.cat
AFEGEIX-TE AL REGISTRE DELS CATALANS DE L'EXTERIOR
Vius a l'estranger i vols contactar amb altres catalans?
CATALANSALMON.COM et muntem un web latevaciutat.catalansalmon.com, de franc només has de demanar-la.
http://www.vullvotar.cat | [email protected] | DISCLAIMER - 54.156.42.165